Кошик
662 відгуків
+380 (95) 750-43-30
+380 (96) 650-38-34
Магазин "Цветослов"
Кошик

НЕДІЛЯ 1-ША ВЕЛИКОГО ПОСТУ. ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВ'Я

НЕДІЛЯ 1-ША ВЕЛИКОГО ПОСТУ. ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВ'Я

СЛОВО В ТИЖДЕНЬ ПРАВОСЛАВ'Я

 

Любі браття! Початком слова в Тиждень Православ'я вельми природно бути питання: що є Православ'я? Православ'я є істинне Богопізнання і Богошанування; Православ'я є поклоніння Богу Духом і Правдою; Православ'я є прославлення Бога істинним пізнанням Його і поклонінням Йому; Православ'я є прославлення Богом людини, правдивого служителя Божого, даруванням йому благодаті Всесвятаго Духу. Дух є слава християн (Ін. 7, 39). Де дух, там немає Православ'я.

Немає Православ'я в навчаннях і припущеннях людських: в них панує фальшивий розум – плід падіння. Православ'я – вчення Святого Духа, дане Богом людям порятунок. Де немає Православ'я, там немає спасіння. «Іже хощет спастися, перш всіх личить йому держати кафолічну віру, ея ж аще хто цілі і непорочні не дотримається, крім усякого здивування, навіки загине» (Символ святого Афанасія Великого, патріарха Олександрійського. Псалми з последованием).

Дорогоцінний скарб – вчення Святого Духа! Воно викладено у Священному Писанні і Священному Переданні Православної Церкви. Дорогоцінний скарб – вчення Святого Духа! У ньому – запорука нашого спасіння. Дорогоцінна, нічим не замінима, ні з чим не порівнянна для кожного з нас наша блаженна доля у вічності; настільки ж дорогоцінний, стільки ж вище всякої ціни і запорука нашого блаженства – вчення Святого Духа.

Щоб зберегти для нас цей заставу, свята Церква обчислює сьогодні привселюдно ті вчення, які породжені і видані сатаною, які – вираження ворожнечі до Бога, які наветуют нашого спасіння, викрадають його у нас. Як вовків хижих, як смертоносних змій, як татів і вбивць. Церква викриває ці навчання; охороняючи нас від них і воззывая з погибелі звабити ними, вона піддає анафемі вчення і тих, які вперто тримаються їх.

Словом анафема означає відлучення, відкидання. Коли Церквою віддається анафемі якесь вчення – це означає, що вчення містить в собі хулу на Святого Духа і для порятунку має бути відкинуто і усунуто, як отрута усувається від їжі. Коли віддається анафемі людина – це означає, що той чоловік засвоїв собі богохульний вчення безповоротно, позбавляє їм порятунку себе і ближніх, яким повідомляє свій образ думок. Коли людина наміриться залишити богохульний вчення і прийняти вчення, вміст Православною Церквою, то він зобов'язаний, за правилами Православної Церкви, зрадити анафемі псевдовчення, яке він досі містив і яке його губило, відчужуючи від Бога, містячи у ворожнечі до Бога, в хулі на Духа Святого, в спілкуванні з сатаною.

Значення анафеми є значення духовного церковного лікування проти недуги-людському, заподіює вічну смерть. Заподіюють вічну смерть усі людські вчення, вводять своє міркування, почерпаемое з лжеименного розуму, з плотського мудрування, цього загального надбання занепалих духів і людей, у Богом відкрите вчення про Бога. Людське міркування, введене в вчення віри християнської, називається єрессю, а послідування цього вчення – зловерием (Лествиця, Слово 1).

Апостол до числа справ плотських зараховує і єресі (Гал. 5, 20). Вони належать до справ плотських по джерелу своєму, плотському мудрованию, яке – смерть, яке – ворожнеча на Бога, яке – бо законові Божому не підкоряються, нижче бо може (Рим. 8, 6-7). Вони належать до справ плотських за наслідками своїм. Отчуждив дух людський від Бога, з'єднавши його з духом сатани по головному гріху його – богохульства, вони піддають його поневоленню пристрастей, як залишеного Богом, як відданого власним свого занепалого єства. Омрачися нерозумне їхнє серце, – говорить апостол про мудреців, уклонившихся від істинного Богопізнання, – глаголющеся бути мудри, объюродеша... премениша істину Божу у лжу... заради Цього предаде їх Бог у пристрасті безчестия (Рим. 1, 21-22, 25-26). Пристрастями безчестя називаються різноманітні блудні пристрасті. Поведінка єресіархів було розпусне: Аполлінарій мав перелюбне зв'язок, Євтихій був особливо поневолений пристрасті сріблолюбства, Арій був развратен до неймовірності. Коли його спів, Талію, почали читати на Першому Нікейському Соборі, отці Собору заткнули вуха, відмовилися слухати срамословие, що не може ніколи прийти на розум людині благочестивому. Талія була спалена. На щастя християнства, всі примірники її винищені; залишилося нам історичне зведення, що це твір дихало шаленим розпустою. Подібні Талії багато творів нинішніх єресіархів: в них страшне богохульство поєднано і перемішано з виразами страшного, нелюдського розпусти і блюзнірства. Блаженні ті, які ніколи не чули і не читали цих вивержень пекла. При читанні їх поєднання духу єресіархів з духом сатани робиться очевидним.

Єресі, будучи справою плотським, плодом плотського мудрування, винайдені занепалими духами. «Бігайте безбожних єресей, – говорить святий Ігнатій Богоносець, – суть бо диавольскаго винаходу початок – злобнаго онаго змія». Цього не повинно дивуватися: занепалі духи зійшли з висоти духовного гідності; вони спали в плотське мудрування більше, ніж люди.

Люди мають можливість переходити від плотського мудрування духовного; занепалі духи позбавлені цієї можливості. Люди не схильні стільки сильному впливу плотського мудрування, тому що в них природне добро не знищено, як у парфумах, падінням. У людях добро змішане зі злом, і тому непристойно; в занепалих духів панує і діє одне зло. Плотське мудрування в області духів отримало велике, повне розвиток, якого воно тільки може досягти. Найголовніший гріх – несамовита ненависть до Бога, що виражається страшним, невпинним богохульством. Вони загордилися над Самим Богом; покірність Богу, природну створінням, вони перетворили в непрерывающееся протидія, в непримиренну ворожнечу. Тому падіння їх глибоко, і виразка вічної смерті, яку вони вражені, неисцелима. Істотна їх пристрасть – гордість; вони преобладаются жахливим і дурним марнославством; знаходять насолоду в усіх видах гріха, обертаються постійно в них, переходячи від одного гріха до іншого. Вони плазують і сріблолюбство, і в чревообъядении, і в перелюбі. Не маючи можливості здійснювати плотські гріхи тілесно, вони роблять їх в мечтании і відчутті; вони засвоїли бесплотному єству пороки, властиві плоті; вони розвинули в собі ці неприродні їм пороки незрівнянно більше, ніж скільки вони можуть бути розвиненими між людьми (святий Василій Великий називає занепалого духу батьком пристрасних плотських слабкостей). Спаді з неба, – говорить пророк про занепалий хоронителя, – зоряниця висхідна рано; сокрушися на землі... Ти ж рекл єси у розумі твоєму: на небо взыду, вище зірок небесних поставлю престіл мій... буду подібний Вышнему. Нині ж у пекло снидеши і під основи землі... переможений будеши в горах, немов мрець... (Іс. 14, 12-15, 19).

Занепалі духи, містячи в собі початок усіх гріхів, намагаються втягнути у всі гріхи людей з метою та жаждою погубления їх. Вони втягують нас у різноманітне догоду плоті, в користолюбство, в славолюбие, малюючи перед нами предмети цих пристрастей обольстительнейшею живописом. Особливо вони намагаються втягнути в гордість, від якої животіють, як від насіння рослини, ворожнеча до Бога і богохульство. Гріх богохульства, що становить сутність будь-якої єресі, є найтяжчий гріх, як гріх, що належить власне духам знедолених і становить їх від-личительнейшее властивість. Занепалі духи намагаються прикрити всі гріхи благовидною личиною, званому в аскетичних батьківських писаннях виправданнями. Роблять вони це з тією метою, щоб люди зручніше були обмануті, легше погодилися на прийняття гріха. Точно так вони чинять і з богохульством: намагаються його прикрити чудовим найменуванням, пишним красномовством, возвышенною філософією. Страшне знаряддя в руках духів – єресь! Вони погубили допомогою єресі цілі народи, викравши у них, непомітно для них, християнство, замінивши християнство богохульним вченням, прикрасивши смертоносне вчення найменуванням очищеного, істинного, відновленого християнства. Єресь є гріх, що здійснюється переважно в розумі. Гріх цей, будучи прийнятий розумом, повідомляється духу, розливається на тіло, опоганює саме тіло наше, має здатність приймати освячення від спілкування з Божественною благодаттю і здатність оскверняться і заражатися спілкуванням з занепалими духами. Гріх цей малоприметен і малозрозумілою для незнаючих з определенностию християнства, і тому легко уловлює в свої мережі простоту, невігластво, байдужість і поверхневе сповідання християнства. Уловлені були на час єрессю преподобні Йоанікій Великий, Герасим Йорданський і деякі інші угодники Божі.

Якщо святі мужі, які проводили життя в виняткової турботи про спасіння, не могли раптом зрозуміти богохульства, прикритого личиною; що сказати про тих, які проводять життя в життєвих турботах, мають про віру поняття недостатнє, саме недостатня? Як дізнатися їм смертоносну єресь, коли вона постане їм разукрашенною в личину мудрості, праведності і святості? Ось причина, по якій цілі суспільства людські і цілі народи легко схилилися під ярмо єресі. З цієї ж причини дуже важко звернення до єресі Православ'я, набагато скрутніша, ніж з невіри і ідолопоклонства. Єресі, що підходять ближче до знебоженню, зручніше пізнаються, ніж єресі, менш удалившиеся від Православної Віри і тому більш прикриті. Римський імператор рівноапостольний Костянтин великий писав лист святому Олександру, патріарху Олександрійському, обличителю ересиарха Арія, закликаючи його припинити дебати, що порушують світ з-за порожніх слів. Цими словами, які названі порожніми, відкидалося Божество Господа Ісуса Христа, знищувалося християнство. Так невідання і в святому чоловіка, ревнителя благочестя, було обдурено недоступною для осягнення його кознию єресі.

Єресь, будучи смертним гріхом, лікується швидко і рішуче, як гріх розуму, щирими, від усього серця переданням її анафемі. Святий Іоанн Лествичник сказав (Слово 15, гол. 49): «Свята Соборна Церква приймає єретиків, коли вони щиро зрадять анафемі свою єресь, і негайно удостоює їх Святих Тайн, а впали в блуд повеліває, за Апостольським правилам, на багато років відлучати від Святих Тайн» (Лаодикійського Собору правило 6). Враження, вироблене тілесним гріхом, залишається в людині і по сповіді гріха і за залишення його; враження, вироблене єрессю, негайно знищується за відкиданні її. Щире і рішуче переказ єресі анафемі є ліки, остаточно і цілком звільняє душу від єресі. Без цього лікування отрута богохульства залишається в людському і не залишає похитнути його недоумениями і сумнівами, виробленими неистребленным співчуттям до єресі; залишаються помисли, взимающиеся на розум Христів (2 Кор. 10, 5), соделывающие незручним порятунок для одержимого ними, одержимого непокорством і свавільства проти Христа, пребывшего у спілкуванні з сатаною. Цілительство анафемою завжди визнавалося необхідним святою Церквою від страшної недуги єресі. Коли блаженний Феодорит, єпископ Циррусу, постав на Четвертому Вселенському Соборі перед отцями Собору, бажаючи виправдатися зведених на нього звинуваченнях, то батьки зажадали від нього перш за все, щоб він зрадив анафемі ересиарха Несторія. Феодорит, відкидав Несторія, але не так рішуче, як відкидала його Церква, хотів порозумітися. Батьки знову зажадали від нього, щоб він рішуче, без застережень зрадив анафемі Несторія і його вчення. Феодорит знову висловив бажання порозумітися, але батьки знову зажадали від нього анафеми Несторию, погрожуючи в іншому випадку визнати єретиком самого Феодорита. Феодорит виголосив анафему Несторию і всім єретичним вченням того часу. Тоді батьки прославили Бога, проголосили Феодорита пастирем православним, а Феодорит вже не вимагав пояснення, извергши з душі своєї причини, возбуждавшие потребу в поясненні. Таке ставлення духа людського до страшного недугу єресі.

Почувши сьогодні грізне проголошення лікування духовного, приймемо його при істинному розумінні його і, приклавши до душам нашим, відкиньмо щиро і рішуче ті згубні навчання, які Церква буде вражати анафемою на спасіння наше. Якщо ми і завжди відкидали їх, то зміцнімося голосом Церкви у відкиданні їх. Духовна свобода, легкість, сила, які ми неодмінно відчуємо в собі, засвідчать перед нами правильність церковного дії і істину возвещаемого нею навчання.

Проголошує Церква:

«Пленяющих свій розум на послух Божественного Одкровення і які несли за нього ублажаємо і вихваляємо; противляться правді, якщо вони не покаялися перед Господом, який чекав їх обігу та каяття, якщо вони не забажали наслідувати Святого Письма і Переказами головній Церкві, відлучаємо і анафематствуем.

Заперечує буття Боже і стверджують, що цей самобутній світ, що все відбувається в ньому без Промислу Божого, з нагоди, анафема.

Говорить, що Бог – не дух, а речовина; також не визнає Його справедливим, милосердним, премудрым, всезнаючим і произносящим подібні сему богозневаги, анафема.

Дерзающим утверждать, что Сын Божий не единосущен и не равночестен Отцу, также и Дух Святый; не исповедующим, что Отец, Сын и Дух Святый – един Бог, анафема.

Позволяющим себе говорить, что к нашему спасению и очищению от грехов не нужны пришествие в мир Сына Божия по плоти, Его вольные страдания, смерть и воскресение, анафема.

Неприемлющим благодати искупления, проповедуемого Евангелием, как единственного средства к оправданию нашему пред Богом, анафема.

Дерзающим говорить, что Пречистая Дева Мария не была прежде рождества, в рождестве и по рождестве Девою, анафема.

Неверующим, что Святый Дух умудрил пророков и апостолов, чрез них возвестил нам истинный путь ко спасению, засвидетельствовал его чудесами, что Он и ныне обитает в сердцах верных и истинных христиан, наставляя их на всякую истину, анафема.

Отвергающим бессмертие души, кончину века, будущий суд и вечное воздаяние за добродетели на небесах, а за грехи осуждение, анафема.

Отвергающим Таинства Святой Христовой Церкви, анафема.

Отвергающим Соборы Святых отцов и их предания, согласные Божественному Откровению, благочестно хранимые Православно-Кафолическою Церковью, анафема»

(«Последование в Неделю Православия»).

Божественная Истина вочеловечилась, чтоб спасти Собою нас, погибших от принятия и усвоения убийственной лжи. Если пребудете в слове Моем, – вещает Она, – то вы истинно Мои ученики, и познаете истину, и истина сделает вас свободными (Ин. 8, 31-32). Прeбыть верным учению Христову может только тот, кто с решительностью отвергнет и постоянно будет отвергать все учения, придуманные и придумываемые отверженными духами и человеками, враждебные учению Христову, учению Божию, наветующими целость и неприкосновенность его. У недоторканною цілості зберігається відверте вчення Боже єдино і виключно в лоні Православної Східної Церкви. Амінь.

Інші статті
  • Різдво Пресвятої БогородиціРіздво Пресвятої Богородиці
    Ця подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чесноти і безсмертного життя. Матір Перворідного всієї тварі є і всім нам по благодаті Матір'ю і милосердною Заступницею, до Якої ми вдаємося
    Повна версія статті
  • Православна ГреціяПравославна Греція
    Сховавшись у маленьких скитах на островах,в монастирях,піднімаються на скелях над центральними рівнинами,у біленьких,залитих сонцем приміських церквах,ченці й черниці,священики і миряни несуть у своїх серцях вогник віри запалений 2 тис. років тому
    Повна версія статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner