Кошик
662 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 10:00 найближчого робочого дня (сьогодні).

+380 (95) 750-43-30
+380 (96) 650-38-34
Магазин "Цветослов"
Кошик

ікони

Християнською символікою пронизане все церковне богослужіння.Через символи відкривається віруючим певна, завжди живе в Церкві реальність."Ми не в змозі підніматися до споглядання духовних предметів, - говорить святий Іоанн Дамаскін, - без будь-якого посередництва, а для того, щоб піднятися вгору, маємо потребу в тому, що близьке нам і споріднено." Реальність, представляється християнським символом, не є реальність плоті, але реальність вища, духовна. Вивчати християнську символіку окремо від богослужіння - неможливо: вона розвивалася разом з богослужінням, разом з ним тлумачилася і розкривалася отцями Церкви. Поза богослужіння вона втрачає свій сенс, перетворюючись на ряд абстрактних, безплідних понять.

 

Християнська іконографія, як одна із сторін Перекази,- надихається і направляється Духом Святим, що живуть в Церкві. Це Переказ живе і виражається в іконі так само, як і в богослужбових текстах. Тому і говорять отці VII Вселенського Собору, що "іконописання зовсім не живописцями вигадане, а навпаки, воно є схвалене законоположение та переказ Кафолічної Церкви...

У діяннях VII Вселенського Собору сказано: "Зображальність нерозлучна з євангельським оповіданням і, навпаки, євангельське оповідання з зображальністю...Що слово повідомляє через слух,живопис показує мовчки. через зображення". Згідно з цим визначенням, Церква дивиться на ікону не просто як на мальовничу ілюстрації до оповідань Священного Писання, але як на особливу форму одкровення Божественної реальності. Святе Письмо і образ "вказують і пояснюють одне інше. Тому ікона в Церкві має не тільки літургійне, але і догматичне значення. Через богослужіння та ікону Божественне Одкровення стає надбанням віруючих.

 

Згідно з переказами, апостол Лука написав перші ікони Божої Матері зі Спасителем Немовлям на руках і Спасителя. Написані вони були восковими фарбами. Він написав перші ікони способом, широко поширеним в античному світі. Апостол Лука не ставився із зневагою до того, що було створено в язичницькій, чужої Одкровення культурі, але взяв це мистецтво, популярне в народній середовищі, і освятив його. Це переказ свідчить про те, що з самого початку існувало чітке розуміння значення і можливостей образу, що ставлення до нього Церкви незмінно, бо це відношення випливає з самого її вчення про Боговтілення. "Бога не бачив ніхто ніколи; Єдинородний Син, що в лоні Отця, Він явив" , явив образ-ікону Бога.

 

 

в виде галереив виде списка

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner